Kondenzátum elvezetés tisztítása vagy cseréje?

A kondenzvíz elvezetését leggyakrabban pvc csővel, valamint flexibilis bordás csővel kivitelezzük. Az általános átmérő egy lakossági klíma esetében 16mm-20mm. Az adott keresztmetszetű csővezeték az esetek többségében nehezen tud eldugulni, de természetesen előfordulhat. 
Az első eset, ha a klíma beltéri egység nem megfelelően vagy nem elegendő gyakorisággal van tisztítva, ebben az esetben az elvezetés a helysigében található egység felől dugul le. 
Második eset, ha a kondenzvíz elvezető cső külső környezeti része dugul el, melyet legtöbb esetben bogarak és egyéb a levegőben szálló porok okozhatnak. 
A karbantartás során tehát nélkülözhetetlen ellenőrizni a kondenzvíz szabad áramlásának tényét. Amennyiben dugulást tapasztalunk, úgy azt a megfelelő eszközök segítségével elhárítjuk. 

A kondenzvíz elvezető cső cseréje tehát nem szükséges ebben az esetben, az eltömődés nagy valószínűséggel megszüntethető.

Folyik a víz a falból, elázott a padlószőnyeg...

Ezzel a problémával keresett meg minket egy ügyfelünk. 
A helyszínre érkezés után feltérképeztük a beltéri és a kültéri egység közötti szakaszt, ami nem volt egyszerű. A tulaj elmondása alapján a klíma egy felújítás előtt került be, a kondenzvíz hozzávetőlegesen 10 méteres szakasz, a falban. A felújításkor az eredeti oldalfal kapott egy gipszkarton előtétet, a fal és a gipszkarton között pedig 15-20 cm kőzetgyapotos szigetelés volt. Így tehát hőkamerával nem tudtuk lokalizálni a szivárgás pontos helyét, valamint okát sem, de arra gyanakodtunk, hogy a gipszkarton profil rögzítésénél történhetett sérülés. A felázott padlószőnyeg sugarában kibontottunk egy 50 cm x 50 cm részt a kartonból, majd felöntöttük a klíma beltéri egységét vízzel és a hiba egyből megmutatta magát. 
Az előtőt fal szerelése során, a kivitelezők 2 db. lyukat fúrtak, hogy a tiplit el tudják helyezni a falba, de nem fogott megfelően nekik, így fúrtak egy újabb lyukat. 

Miért nem fogott az első két furatban a tipli?
A két fúrás pontosan a falban húzódó 20mm-es gégecsövet találta el, ezért a beütött tipli rugózott. Ezzel nem is lenne idáig akkora probléma, de, mivel ők nem tudhatták, hogy a klíma kondenzvíz csöve megy keresztül ott, így nyugodt szívvel fejezték be a kartonos munkát. 
A beöntött víz elkezdett a két bent hagyott tiplin keresztül folyni, így egyértelművé vált, hol kell a falat megvésni, hogy a sérült szakaszt ki tudjuk cserélni. 
A javítást sikerült viszonylag rövid időn belül és nem jelentős bontással, szakszerűen elvégezni. 

Ha Ön új klíma berendezést vásárol és szereltet fel, érdemes a beltéri és kültéri egység közötti csőszakaszt fényképesen dokumentálni, hogy ne okozzon nagy problémát, ha egy új családi képet fúrnánk fel a falra.