Hogyan működik egy inverteres split klíma?

A split klíma egy két egységből álló rendszer, mely alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt. Egy monosplit készülék egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A beltéri egység végzi a hűtési vagy fűtési feladatot, a kültéri egység a hő leadásáért fel. 
A két egység között hűtőközeg kering, melynek feladata a hő cseréje. A két egység között egy kompresszor segítségével áramlik a hűtőközeg (gáz), mely ciklikusan felmelegszik vagy lehül, így lehetővé teszi a hő áramlását a belső és a külső környezet között. 

Milyen lényegi különbség van egy új és egy régebbi típusú légkondi között?

Egy inverteres klíma és egy hagyományos klíma közötti legnagyobb különbség, hogy az inverteres klíma szabályzott hőszivattyút használ a kompresszor sebeséggének szabályozására és a hűtőteljesítmény precíz szabályozására, ezzel ellentétben egy régebbi (hagyományos on-off) légkondi hagyományos állókompresszorral működik, fix sebességen.
Az inverteres klíma finoman szabályozza a megfelelő hűtőteljesítményt az egyenletes hőfok eléréséhez. Ez a klíma áram fogyasztásán is megfelelően látszik, mivel a kompresszor nem ki-be kapcsol, hanem folyamatosan működik a megfelelő teljesítmény szinten, így jóval energia takarékosabb tud lenni elődjénél.