Klímaberendezések rendszeres karbantartása

Engedjék meg nekem, hogy néhány szóval jellemezzem és egyben megindokoljam az alábbi kép miért is került feltöltésre a klimaszerelő.hu weboldalára. 
A képen látható oldalfali split klíma elmondások alapján, rendszeresen, minden szezon előtt ki lett tisztítva, fertőtlenítve, így tulajdonosa laikusként, nyugodt szívvel használta, hiszen el lett rajta végezve az éves karbantartás. Ha az alábbi képet nézem, nekem sajnos ellentmondásos a történet. Nem a legjobb minőségű a fénykép, de a lényeg így is látszik. Igen, az valami, ami gombával álcázza magát, az a klímaberendezés beltéri egységében található "mókuskerék". 
Sajnos egyre több "egynyári" cég jön létre évről évre, akik megfelelő szaktudás és szerszámok nélkül légkondicionáló berendezéseket tisztítanak és babrálnak, ami egy kis törölgetésből, jó esetben valamilyen vegyszeres befújásból áll. Tíz perces munka, 5-6 ezer Forint, napi 10 darab ilyen = kevés munka, sok pénz!
Ezzel csak egy baj van, hogy nem nevezhetjük klímakarbantartásnak. Normál esetben (a klimaszerelő.hu szakemberinél) egy klímafertőtlenítés a levegőszűrők tisztításával és a beltéri egység fertőtlenítésével, vegyszeres kezelésével kezdődik. Abban az esetben, ha ilyen jellegű koszosodást tapasztalunk, nem megyünk tovább, mintha mi sem történt volna. Az alábbi módon elkoszosodott split klíma hagyományos vegyszeres kezelése nem ér sokat. Amennyiben szakembereink a helyszínen ilyen helyzettel találkoznak, azonnal felhívják a tulajdonos figyelmét a problémára és lehetőség szerint orvosolják is azt. 
Sok esetben a klíma, légkondicionáló helyszínen való szétszerelése és teljeskörű tisztítás megoldható, ám előfordul, hogy a készülék nem szétszerelhető, ehhez a klíma beltéri egységét szakszerűen, a hűtőközeg visszafejtésével, le kell a falról szerelni és egy arra alkalmas helyen (műhelyben) kell szétszerelni és ártalmatlanítani, hogy tulajdonosa biztonságban használhassa. 
Abban az esetben, ha a klimaszerelő.hu, képesített szerelőit bízza meg a karbantartással, klímaberendezése garantáltan fertőzésmentes lesz. Ha mégis mást választ, minden esetben győzödjön meg arról, hogy a berendezés nem csak kívülről fénylik. 
Emellett fontos megemlíteni, hogy az esetek többségében szeretik elfelejteni, hogy a split klímának van egy másik oldala is,mégpedig a kültéri egység. Ugyanúgy szerves részét képezi a légkondícionálásnak, ahogyan a beltéri egység. Ennek tisztítása, ellenőrzése elhanyagolhatatlan. 
Kész a beltéri egység, kész a kültéri egység. Elektromos és peremes kötések rendben, a klíma megfelelően hűt, teszi a dolgát. 
1 hét múlva az oldalfali split klímából ömlik a víz, eláztatja a család kedvenc festményét. Ez visszafordíthatlan károkat tud okozni. Ezért fontos, hogy a karbantartás során mindenféleképpen ellenőriztesse, hogy a kondenzvíz elvezetése megfelelő és ott folyik, ahol kell. 
Ezek tudatában ellenőriztesse klímaberendezését minden szezon előtt, amennyiben a klíma fűtésre is szolgál, évente két alkalommal.